Història Campanya “Bus Ateu”

La campanya per incloure publicitat als autobusos urbans amb el lema “PROBABLEMENT DÉU NO EXISTEIX. DEIXA DE PREOCUPAR-TE I GAUDEIX LA VIDA” va començar quan la periodista i escriptora humorística britànica Ariane Sherine va veure, en un autobús de Londres, un anunci amb una cita de l’Evangeli de Lluc (18:8) que deia: “quan vingui el Fill de l’home, trobarà fe a sobre la terra?”, seguida per l’adreça d’una pàgina web. Al consultar aquesta pàgina Sherine comprovar que, com a no creient, seria “condemnada a romandre per sempre separada de Déu i a patir eternament turment a l’infern”.

Indignada pel fet que certs grups religiosos poguessin fer difusió, en llocs públics, de pàgines web amb continguts religiosos en els que explícitament s’amenaçava a altres ciutadans per les seves conviccions personals, d’altra banda absolutament respectuoses amb les demes persones, va escriure un article titulat Atheists, gimme five a The Guardian, el diari on treballava, en el qual suggeria que si un cert nombre d’ateus que llegís el seu article estiguessin disposats a col·laborar amb tan sols 5 £, poc menys de 6 €, seria possible impulsar una campanya, molt necessària donades les circumstàncies, per posar als autobusos de Londres publicitat amb el lema “Probablement no hi ha Déu, deixa de preocupar-te i gaudeix la vida” (“THERE’S PROBABLY NO GOD. NOW STOP WORRYING AND ENJOY YOUR LIFE”).

 

Ariane Sherine

Ariane Sherine

Davant la seva pròpia sorpresa l’article va tenir molt bona acollida i van començar a proliferar comentaris a favor d’organitzar aquesta campanya. Un escriptor de blogs polítics, Jon Worth, va contactar amb Sherine per crear una pàgina web per poder canalitzar les donacions, i al cap de pocs dies, la idea es va propagar ràpidament per internet. Un periodista i polític conservador, Matthew Parris, va escriure a favor de la idea a la seva columna de The Times i, finalment, després d’alguns dubtes sobre com s’havia d’organitzar la campanya, Sherine va escriure un segon article on va anunciar que la campanya per recollir fons, convenientment organitzada, es posaria en marxa el dimarts 21 d’octubre de 2008 a través de la pàgina web AtheistCampaign.org. Sherine va manifestar també “el nostre missatge és divertit, però té un fons seriós: els ateus volem un país, una escola i un govern laics”.

A partir d’aquest moment l’organització de la campanya va ser assumida per la Bristish Humanist Association, una organització que té per objectiu agrupar i defensar al Regne Unit totes les persones que, sobre la base de la raó, l’experiència compartida i els valors humans, tracten de viure la vida de forma honesta, però sense religió ni supersticions de cap tipus. La BHA està compromesa amb la defensa dels drets humans, la llibertat de consciència, la democràcia, el respecte mutu, i treballa per acabar amb els privilegis que l’Estat concedeix a la religió —i al cristianisme en particular— a la legislació, l’educació, els mitjans de comunicació i a tots els àmbits en general.

 

Bus a Londres amb el lema de la campanya

Bus a Londres amb el lema de la campanya

També es va sumar a la campanya el prestigiós científic evolucionista de la Universitat d’Oxford, Richard Dawkins, qui per animar a col·laborar, es va comprometre públicament a aportar de la seva pròpia butxaca la mateixa quantitat que s’aconseguís reunir, fins a un màxim de 5.500 £, Uns 6.000 €, que era l’objectiu fixat en un principi per posar en marxa la campanya als autobusos de Londres durant un mes. La crida va ser un èxit rotund perquè ha aconseguit recollir ja prop de 135.000 £, gairebé 150.000 €, la qual cosa ha permès estendre la campanya a altres ciutats com Birmingham, Manchester i Edimburg, i fins i tot disposa d’un grup propi a Facebook, que compta amb més de 1.200 membres registrats.

L’èxit de la campanya al Regne Unit va animar de seguida a altres organitzacions atees a reproduir la campanya als seus propis països. L’American Humanist Association va ser la primera organització, el novembre de 2008, a posar en marxa una campanya amb 200 autobusos circulant pels carrers de Washington amb un lema que es va considerar més adient per al perfil dels ciutadans nordamericans: “Per què creure en un déu? Sigues bo tan sols per la pròpia bondat” (“Why believe in a god? Just be good for goodness’ sake”).

 

Bus “ateu” circulant pels carrers de Washington

Bus “ateu” circulant pels carrers de Washington

També a Austràlia l’Atheist Foundation of Australia ha tractat d’organitzar una campanya de similars característiques, però fins ara ha trobat una forta resistència per part de la companyia responsable dels transports metropolitans. Això ha estat considerat per alguns mitjans de comunicació com una forma encoberta de censura i com un atac en tota regla a la llibertat d’expressió.

Finalment la campanya va arribar també al nostre país de la mà d’Ateus de Catalunya i de la Unión de Ateos y Librepensadores, organitzacions que, amb la finalitat de treballar en la mateixa direcció que els seus col·legues anglesos, han coordinat el seu projecte amb la British Humanist Association. La directora executiva de la BHA, Hanne Stinson, manifestava en unes declaracions que “fer una campanya als autobusos amb un missatge tranquil·litzador sobre l’ateisme és una bona forma de contrarestar els missatges de certes organitzacions religioses que amenacen amb l’infern per als no cristians.”

 

Campanya Bus Ateu (12 de gener de 2009)

Campanya Bus Ateu (12 de gener de 2009)

La campanya a les ciutats angleses va començar formalment el 4 de gener de 2009, i es va fer un acte inaugural el 6 de gener. Al nostre país la campanya va començar el 12 de gener, amb la posada en circulació d’autobusos de dues cèntriques línies urbanes de Barcelona, en concret la número 14 i la 41. Els autobusos “ateus” van començar a circular per Màlaga el 26 de gener, per Madrid el 27 i per A Coruña al març amb el lema de la campanya. Les organitzacions promotores esperen poder estendre aviat la campanya a altres ciutats de l’Estat, i a hores d’ara ja han sol·licitat les autoritzacions corresponents.

A mitjans de març de 2009 el bus ateu està en marxa en UK, Espanya (Barcelona, Màlaga, Madrid, A Coruña), Itàlia, Canadà (Toronto i Calgary, Montreal), USA (Washington, Seattle), Alemanya, Finlàndia, Brasil, Suïssa i Croàcia.

 

YouTube: “Bus Ateu Barcelona / Bus Ateo Barcelona” (en català)

 

YouTube: “The Guardian: All Aboard the Atheist Bus Campaign” (en anglès)